September ’99 Jaargang 4.1
Nieuwsbrief
Pro/ENGINEER
® Gebruikersgroep
Dit is de nieuwsbrief van de Stichting Pro/ENGINEER Gebruikersgroep. Ons doel is deze nieuwsbrief een aantal malen per jaar uit te brengen en naar alle ons bekende Pro/ENGINEER gebruikers te sturen. |
|||
Onderwerpen in deze editie |
|||
1 |
5 |
||
2 |
6 |
||
3 |
7 |
||
4 |
8 |
Op donderdag 2 december 1999 zal de 6e Pro/ENGINEER gebruikersdag gehouden worden bij de TU Eindhoven (auditorium).
Aanvang: 09:30 uur (zaal open 09:00 uur)
Duur: gehele dag (09:00 - 17:00)
Kosten:NLG 75,- of BEF 2000,-
Programma:
’s-Ochtends:
Pro/AWARD Benelux, Tips & Tricks, Nieuwe releases
’s-Middags
Diverse workshops. Nader te bepalen
gehele dag
Presentaties van Soft- en Hardware leveranciers
afsluiting met borrel
Je kan je nu al inschrijven via onze Web-site (zie verderop in deze nieuwsbrief). Daar kan je ook eventuele tips voor presentatie onderwerpen aan ons doorgeven.
Wij zijn naarstig op zoek naar mensen die een presentatie of een workshop willen geven, de ideale mogelijkheid om mede Pro/E gebruikers te laten zien waar je mee bezig bent. Daar komt nog bij dat de entrée dan gratis is en er voor elke presentator een presentje klaar ligt.. We zijn echter niet uit op zgn. verkooppraatjes.
Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Jan Witte van de TU-Delft
Een andere mogelijkheid is natuurlijk je in te schrijven voor de Pro/AWARD 1999. Hierover hebben jullie inmiddels bericht ontvangen van PTC Nederland. Neem contact op met PTC als je vragen hebt over deelname aan de Pro/AWARD competitie.
Het is alweer een tijd geleden, maar hier dan alsnog de evaluatie van de voorgaande gebruikersconferentie.
De 1998 Nederlandse Pro/ENGINEER gebruikersconferentie werd gehouden op 26 november op de Technische Universiteit te Eindhoven. Een nieuwe locatie die door velen als positief ervaren werd. Er waren iets minder bezoekers als het jaar hiervoor: 140 betalende bezoekers vergeleken met 170 in 1997 en 136 in 1996.
De dag werd gestart met een presentatie van PTC Nederland over de toekomstplannen van PTC. Daarna vonden er drie Pro/AWARD genomineerde presentaties plaats, die zeer goed beoordeeld werden. Uit de 30 Pro/AWARD inzendingen waren vier genomineerden gekozen door PTC Nederland, het bestuur van de gebruikersgroep en de winnaar vorig jaar:
Allen hadden 20 minuten voor hun presentatie. De deelnemers aan de conferentie konden aan de hand van een formulier hun voorkeur kenbaar maken. De winnaar werd aan het eind van de dag bekendgemaakt.
Na de lunch kreeg de dag een wat informeler karakter met drie keer parallelle workshops in drie verschillende zalen:
In de pauzes tussen de workshops had men de gelegenheid om de volgende bedrijfspresentaties te bezoeken:
Na de workshop ging een ieder naar de hoofdzaal voor de bekendmaking van de Pro/AWARD winnaar 1998. Maar eerst werd er nog een en ander uitgedeeld:
Nu was het tijd om de winnaar van de 1998 Pro/AWARD Benelux bekend te maken. Met een grote meerderheid is de trofee gegaan naar: Groenewegen Wegtransportmiddelen met hun trailer.
Zie ook verderop in deze nieuwsbrief.
Ze ontvingen van PTC Nederland 1000 gulden en de Nederlandse Pro/AWARD trofee. Van harte gefeliciteerd.!
De dag werd afgesloten met een borrel.
Uit de enquête bleek dat men over het algemeen zeer tevreden was. Een overgrote meerderheid van de bezoekers was tevreden over de gekozen lokatie. Ook de lezingen werden over het algemeen goed gewaardeerd, met als uitschieter de Pro/AWARD lezing van Groenewegen. De workshops werden eveneens over het algemeen goed gewaardeerd. Een uitschiter hierbij was de Top-Down Design workshop.
Ook kwamen er weer een hoop bruikbare suggesties binnen.
Groenewegen Fabricage van Wegtransportmiddelen B.V.
door: A. van Nijnatten en A. de Klerk
Groenewegen Fabricage van Wegtransportmiddelen B.V. ontwerpt en produceert opleggers en aanhangwagens. In november 1996 is Groenewegen gestart met het implementeren van Pro/E.
Korte beschrijving van het model:
Bij Groenewegen wordt gewerkt met grote assemblies (circa 800 parts). Om de tekeningen werkbaar te houden is het produkt opgedeeld in een aantal verschillende niveaus, die ontstaan zijn in samenspraak met de produktie. De tekening is hierdoor sneller op te roepen en te bewerken, bevat alleen de noodzakelijke informatie voor een bepaalde bewerkingsstap en is daardoor overzichtelijker en gebruikersvriendelijker.
Voor het verder beheersen van de retrieve-tijd van tekeningen met grote assemblies, wordt gebruik gemaakt van simplified representations en skeletonparts. Er wordt gebruik gemaakt van een intelligente moeder-assembly, aangestuurd door een master-layout, waarvan de klantgerichte opleggers afgeleid worden. Een uniek aspect in deze werkwijze is dat het skeleton-part tevens de informatiedrager is van de geometrie. Hierdoor kunnen wijzigingen in de geometrie op een snelle en eenvoudige manier doorgevoerd worden.
Voor het beheersen van alle onderdelen/tekeningen wordt gebruik gemaakt van Pro/PDM. Doordat bij iedere wijziging aan een skeleton-part alle afgeleide onderdelen de status 'gewijzigd' krijgen (vanwege external reference), is dit geen bevredigende methode om wijzigingen in de geometrie te detecteren. Pas bij het wijzigen van de geometrie wordt bij Groenewegen gesproken van een ander onderdeel of een wijziging aan het onderdeel. Om dit te controleren is er een unieke, vrijwel waterdichte oplossing bedacht in de vorm van een checksum-parameter welke in elk onderdeel aanwezig is. De parameter checksum vloeit voort uit de optelling van de X, Y en Z cordinaat van het zwaartepunt en de massa. Als er iets in de geometrie van het onderdeel wijzigt zal in 99 % van de gevallen ook de checksumwaarde veranderen.
Omdat met deze checksumparameter de geometrische wijzigingen snel gedetecteerd worden, ontstaan door het renamen van de gewijzigde onderdelen weer snel 'nieuwe' onderdelen, zonder dat de parts in de assemblies handmatig vervangen hoeven te worden.
De stuklijst wordt rechtstreeks gegenereerd uit het 3D-model (door middel van parameters aan de onderdelen) en kan 1 op 1 overgenomen worden in het Groenewegen voorraad-beheerssysteem.
De grote voordelen van het werken met Pro/E zijn:
Zie ook:
http://www.groenewegen.net
Onze web-site is al een tijdje verhuisd naar een nieuwe locatie:
http://www.prouser.nlVerder is de site ook weer meer uitgebreid. Nu ook met de Pro/AWARD inzendingen en winnaars van de afgelopen tijd. Verder kunt u nu ook zoeken in de hele site (met o.a. de voorgaande nieuwsbrieven).
Op veler verzoek is er een Nederlandse Pro/ENGINEER discussiegroep opgestart. De discussies verlopen via E-Mail, maar kunnen ook op Internet nagelezen worden.
U kunt zich aanmelden door een mailtje te sturen naar dit e-mail adres:
prouser-subscribe@egroups.comU ontvangt dan een mailtje ter bevestiging retour, waar U op dient te antwoorden. Daarna bent u toegevoegd aan de mailing list van de discussie groep.
Vragen kunnen dan gesteld worden door een mailtje te sturen naar prouser@egroups.com. Het mailtje wordt dan automatisch doorgestuurd naar iedereen op de lijst.
De web-site waar U oude mailtjes kunt nalezen en ook uw account kunt wijzigen is: http://www.egroups.com/list/prouser
Deze discussiegroep staat verder los van de Internationale discussiegroepen van Pro/USER Inc.
(http://www.prouser.org).
De nieuwe Pro/ENGINEER 2000i funktionaliteit:
Behavioral Modeling:
Behavioral Modeling geeft constructeurs en ontwerpers de mogelijkheid om hun ‘optimale’ produkt-model te verwezenlijken met ‘ontwerp-doelen’ en specificaties. Ontwerpdoelen en criteria kunnen in het beginstadium worden toegevoegd tijdens het modelleren met behulp van user-defined analysis features, die het de engineer mogelijk maken een produkt model te creëren waarin, per definitie, alle ontwerpeisen worden gehaald. Het gedrag van het model kan worden bestudeerd met ‘gevoeligheids’-studies, die duidelijk maken hoe het model op veranderingen reageert. Hiernaast kunnen haalbaarheids- en optimalisatie-studies met meervoudige doelen worden gecreëerd, die uiteindelijk resulteren in een geoptimaliseerd produkt-model.
Behavioral Modeling elimineert de behoefte om ontwerp-compromissen te maken, waar engineers traditioneel toe genoodzaakt waren om hun deadlines te halen.
Mechanism Design:
Met mechanism design kunnen de engineers kinematische bewegings-simulaties opzetten en inzicht in het bewegings-gedrag verkrijgen (in Pro/Engineer), met behulp van eenvoudig aan te brengen kinematische verbindingen (zoals pen-scharnieren, bol-scharnieren en schuifgeleidingen). De bewegingssimulaties kunnen worden opgezet door zelf bewegingspatronen (drivers) te definiëren, of gewoon door interactief met de muis aan een onderdeel te ‘trekken’.
Shrink Wrap:
Met behulp van het Shrinkwrap gereedschap kan een licht-gewicht representatie van het solid model worden gecreëerd ten behoeve van systeem performance. Daarnaast kan het ook worden gebruikt voor het delen van informatie (geometrie) met toeleveranciers, zonder vertrouwelijke ontwerp informatie af te hoeven staan.
NC Expert:
Met de nieuwe interface kunnen werkvoorbereiders de ontwerp-geometrie eenvoudig onderverdelen in bewerkings-specifieke features om vervolgens op eenvoudige wijze NC gereedschapsbanen te creëren in efficiënte en consistente deel-programma’s.
Plot Date Utility:
Bas Könst van Spekan Engineering heeft een methode ontwikkeld om in een Windows omgeving de plot datum en tijd aan een tekening toe te voegen.
Dit zou ook met het plot label van Pro/ENGINEER kunnen, maar die heeft een aantal nadelen:
Het programma maakt gebruik van mapkeys en een extern windows programma. Het zet een note in de linker onderhoek van de tekening die later met een mapkey geupdate kan worden.
In verband met het grote aantal aanvragen is deze utility, in afwachting van de nieuwe site van Spekan Engineering, tijdelijk ondergebracht op de site van Bas Könst:
http://home.worldonline.nl/~nkonst/proeVoor informatie over Spekan Engineering en ook voor de bekende gratis purge-utility kunt u gewoon terecht op
www.spekan.com.
Per 1 augustus 1999 is John Otten voor een aantal jaren naar Amerika vertrokken. Zijn functie als secretaris wordt overgenomen door Sjoerd van der Veen, eveneens van Hoogovens.
Zie verder hier.